Tegoroczne ferie zimowe rozpoczęliśmy zajęciami kulinarnymi, których tematem była pizza. Każdy z uczestników według własnego pomysłu przygotował samodzielnie pizzę. Kolejny dzień obfitował w gry i zabawy. Największym zainteresowaniem cieszyły się gry planszowe i xBox, chłopcy rozegrali turniej FIFA18, dziewczęta natomiast bawiły się przy grze „Dance and Sing”. Rodzice, którzy aktywnie współpracują z naszym Klubem przygotowali dla uczestników frytki. 31 stycznia odbyły się zajęcia manualne pod hasłem „zrób to sam- szklana kula”, które przeprowadziła Gospodarz WKK Domatówko Agnieszka Szymańska. Wśród prac uczestników dominowała tematyka zimowa. Propozycją na kolejny dzień były zajęcia kulinarne, których bohaterem była tortilla. Uczestnicy z dużym zaangażowaniem kroili produkty, oraz z ogromnym apetytem pałaszowali samodzielnie przygotowane naleśniki. W piątek 2 lutego dzięki uprzejmości rodziców naszych uczestników mieliśmy możliwość wyjazdy do Osady Łowców Fok w Rzucewie, gdzie poznaliśmy historię pierwszych osadników. Jedną z atrakcji było wyrabianie z gliny fok. Korzystając z pięknej pogody poszliśmy na ognisko przygotowane przez Pana Krzysztofa Garstkowiaka. W poniedziałek 5 lutego wybraliśmy się na kręgle do MOKSiRu w Pucku, dzięki uprzejmości rodziców naszych uczestników nie musieliśmy się martwić o transport. Kolejnego dnia skorzystaliśmy z zaproszenia do Osady Słowiańskiej w Sławutowie. Gospodarz- Marcin Selonke przygotował dla nas atrakcję, jaką było własnoręczne wypiekanie podpłomyków. W programie był wykład na temat technik przetrwania w trudnych warunkach oraz pierwsza pomoc, wykłady prowadzili Tomasz Woźniak oraz Łukasz Bączkowski. Dla uczestników przygotowane było również ognisko ufundowane przez Pana Marcina. Dzieci korzystając z pięknej pogody urządziły bitwę na śnieżki. W programie ferii nie mogło zabraknąć tradycyjnego balu karnawałowego, dzieci popisały się kreatywnością wraz z rodzicami przygotowały ciekawe przebrania. Czas umilały nam gry i zabawy, konkursy, słodki poczęstunek i tańce przy muzyce disco polo. Wspólnie z uczestnikami podczas zajęć kulinarnych w tłusty czwartek, prowadzonych przez Emilię Goyke i Reginę Steffan piekliśmy chruściki i faworki. Tradycją w naszej placówce jest zakończenie ferii „nocką w Klubie”, podczas której przygotowywaliśmy sernikowe pączki, tosty i ciasteczka z cista francuskiego. Uczestnicy wykonywali prace plastyczne pt: „Najciekawszy dzień ferii w Klubie”. Graliśmy w głuchy telefon, kalambury i planszówki, i tak do godziny 4 rano. Pobudka była o godzinie 8, po wspólnie zjedzonym śniadaniu udaliśmy się do swoich domów, zadowoleni po wspólnie spędzonych feriach.
Joanna Adas Animator kultury w WKK w Sławutowie

 

ZDJĘCIA W GALERII

 

Comments are closed.

  • Aktualnośći w miesiącu

  • OKSiT Aktualności