Dnia 29 września 2019 roku (niedziela) przy Wiejskim Klubie Kultury w Celbowie odbył się tradycyjny „XII Dzień Ziemniaka”. Organizatorami imprezy byli: Ośrodek Kultury, Sportu i Turystyki w Gminie Puck, Koło Gospodyń Wiejskich i Wiejski Klub Kultury w Celbowie przy współpracy z Pomorsko-Mazurską Hodowlą Ziemniaka Oddział w Celbowie.
Celem imprezy była integracja społeczności lokalnych wokół tradycji świętowania płodów rolnych. Tym razem „bohaterem” spotkania był „ziemniak” – jako roślina będąca źródłem nie tylko naszego pożywienia, ale i stanowiąca dla nas wartość kulturową…
Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem społeczeństwa. W spotkaniu uczestniczyło szesnaście delegacji kół gospodyń wiejskich z terenu Ziemi Puckiej „Dzień Ziemniaka” zalicza się bowiem do cyklu tematycznych spotkań kulturalno-rekreacyjnych gospodyń wiejskich.
Wśród gości był m.in. Tadeusz Puszkarczuk – Wójt Gminy Puck, Piotr Naubauer – z-ca Wójta Gminy Puck, Adam Styn – Przewodniczący Rady Gminy Puck i Regina Kwidzińska– Przewodnicząca Rady Gminnej KGW. Obecny był również Kazimierz Plocke – poseł RP.
Uczestników imprezy powitała Klaudia Kościelna – przewodnicząca KGW Celbowo. Konferansjerem imprezy był Brunon Ceszke (OKSiT).
Imprezie towarzyszyła wystawa ziemniaków. Miejscowa firma zaprezentowała siedem odmian tej rośliny (w tym: trzy jadalne i cztery skrobiowe). Na tle kaszubskich melodii zespołu „Bliza” oraz miejscowej młodej wokalistki Anny Gross, odbył się show ziemniaczany. Panie w strojach kaszubskich rywalizowały w obieraniu ziemniaków, tarkowaniu ziemniaków, „sadzeniu” i zbieraniu ziemniaków. Nie obyło się również bez konkursu wiedzy o ziemniaku. Dwanaście kół gospodyń wiejskich przygotowało na konkurs „potrawę z ziemniaka”.
Po raz pierwszy odbyła się profesjonalna prezentacja kuchni regionalnej. Ciekawostki kulinarne z zakresu ziemniaka przedstawił Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich z Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Uczestnicy festynu mieli później okazję zdegustowania dwóch regionalnych potraw ziemniaczanych: zupy ziemniaczanej z chmurką śmietanową oraz golce ziemniaczane z okrasą.
Na straży „ochrony ziemniaka” jako roślinki, również po raz pierwszy na imprezie pojawili się przedstawiciele Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiewnictwa Oddział w Pucku. Pracownicy tej firmy służyli informacją o wszelkich sprawach związanych z produkcją roślinną, w tym ziemniaków.
Wydarzeniem imprezy było również podsumowanie „Wykopek, jak za dawnych lat…”. Odbyły się one kilka dni wcześniej na polach miejscowej firmy ziemniaczanej z udziałem szesnastu drużyn kół gospodyń wiejskich.
GALERIA
Wyniki konkursów:
Najlepsza potrawa z ziemniaków:
- KGW Połchowo „Pierogi ziemniaczane”
- KGW Mieroszyno „Zapiekanka ziemniaczana”
- KGW Domatówko „Kartoflak”
Obieranie ziemniaków (na najdłuższą skórkę):
- KGW Mieroszyno 72 cm
KGW Połchowo 72 cm
- KGW Rekowo Górne 69 cm
Tarkowanie ziemniaków:
- KGW Leśniewo
- KGW Karlikowo
- KGW Werblinia
Tor przeszkód („sadzenie” i zbieranie ziemniaków):
- KGW Domatówko 32,15 sek
- KGW Werblinia 33,75 sek
- KGW Lisewo 34,62 sek
Konkurs wiedzy o ziemniaku wygrał Jan Trofimowicz – mieszkaniec Pucka.
„Wykopki jak za dawnych lat…”
- KGW Karlikowo 157 kg
- KGW Łebcz 135 kg
- KGFW Werblinia 134 kg
- KGW Mieroszyno 127 kg
- KGW Domatówko 126 kg
KGW Starzyński Dwór 126 kg
Najciekawszy strój wykopkowy:
- KGW Karlikowo
- KGW Gnieżdżewo
- KGW Osłonino
„Dzień Ziemniaka” to również okazja do kolejnego szukania „stwora ziemniaczanego”. Szczęście uśmiechnęło się tym razem do trzech młodzieńców z Celbowa, którzy tym samym zdobyli tradycyjną nagrodę 300 kg ziemniaków – ufundowaną przez miejscowy zakład ziemniaka. Uczestnicy imprezy mieli możliwość skorzystania z degustacji przygotowanych potraw przez koła gospodyń oraz ze stoisk z potrawami z ziemniaka miejscowego KGW. Największym powodzeniem cieszyły się placki ziemniaczane.
Impreza zakończyła się występem zespołu „Latino Lovers” ze Śląska.
Brunon Ceszke