Jak ugotować starą tradycyjną zupę kaszubską

Zapraszamy do obejrzenia kolejnego spotkania z Józefem Roszmanem, który tym razem wcieli się w rolę kucharza. Dowiecie się Państwo, jak ugotować starą tradycyjną zupę kaszubską z … solonym śledziem. Zachęcamy serdecznie do oglądania i śledzenia wydarzeń na naszej stronie.
 
Przepis na zupę: litr wody- 4 porcje
śledzie solone z beczki, 3/4 litra maślanki od gospodarza, 4 duże marchewki, 2 średnie korzenie pietruszki, średniej wielkości seler, 2 cebule (pokrojone), nieduży por, 2 żółtka, pół szklanki śmietany 18 %, liść laurowy, ziele angielskie. Maślankę, śmietanę i żółtka rozbełtać w misce. Po ugotowaniu włoszczyzny zahartować śmietanę z maślanką i wlać do garnka ( już nie gotować). Na sam koniec dodać zieloną pietruszkę i koperek.

Wprowadził:

Skip to content